Itä-Lappiin..

Keskustelut, joita ei ole jaoteltu alueisiin tai eivät koske varsinaisesti mitään aluetta. Sisältää myös vanhempia ennen jaottelun aikaisia keskusteluita.
Viesti
Julkaisija
phh
Viestit: 17
Liittynyt: 26.08.2008 12:35

Re: Itä-Lappiin..

#1 ViestiKirjoittaja phh » 26.08.2008 12:59

Itä-Lappi olisi suuntana, kalaan on tarkoitus mennä ensi viikolla. Kyseesä on ns. b-luokan reissu, eli naiset mukana. Ts. tämä saattaa rajoittaa toimintaa jonkin verran. Etukäteen olemme miehissä luvanneet vaeltaa jonkin verran, jos saamme vastapainoksi kalastaa "rauhassa" :D Kalastuskokemusta on kertynyt jonkin verran perinteisillä koneongilla, mutta perhostelun suhteen olemme vielä suht noviiseja.

Vasta toinen reissu pohjoisosiin, joten paikkojen suhteenkin noviiseja ollaan. Käsivarsi koluttiin viimeksi, joten nyt itäpuolelle. Olisiko ehdotuksia hyväksi kompromissipaikaksi. Ts. pahimmat suot/pusikot ei kelpaa yksilahkeisille, toisaalta taas pahimmat tungokset tekee mieli kiertää kaukaa. Ts. ratkaisu voisi olla "riittävän" hyväkulkuinen, kaunis maasto, mahdollisimman kalaisa tietty ja voi/saa olla pitkänkin matkan päässä tiestä ja sivistyksestä. Alustavasti katselin kartasta, että paikka voisi olla Inarinjärven alapuolisilla alueilla. Tämä olisi hyvä kompromissi myös välimatkan osalta. Ehdotuksia? (tämä on varmaan tuhannes-seitsemässadas vastaava kysely, toivottavasti joku silti jaksaa vaivautua vastaamaan. UKK/FAQ ym. on jo luettu, eli perusteet on hallussa)

Koneonki tulee varmaankin otettua mukaan, mutta perhosteluun on tarkoitus syventyä tosissaan. Olenko ymmärtänyt oikein, että harjus ottaa useammin pupiin ja larvoihin kuin pintureihin? Streamereillakin olen näitä nähnyt vedettävän. :shock:

Tommy
Viestit: 1352
Liittynyt: 15.02.2005 09:48

Re: Itä-Lappiin..

#2 ViestiKirjoittaja Tommy » 26.08.2008 13:42

Inarinjärven eteläpuolisessa Itä-Lapissa oikeastaan ainut erämaa-alue on UKK-puisto. Tämän ja muiden pienempien puistojen ulkopuolella on hakattu todella rajusti, joka kyllä vie maun ainakin vaelteluhommista. Hakkuualueista saa kuvaa, kun katselee metsäautotieverkostoa. Käytännössä kaikki metsäautotiet on tehty hakkuita ajatellen ja niitä on paljon. Nuortin puoli voisi olla ihan ok. Hienot seudut ja klassinen joki. Mutta tiet kai sielläkin on pääosin lähellä. UKK-puisto on tietysti hienoa seutua vaellusmielessä, mutta kalastuksellisesti vähintäänkin vaikeampaa. Jos nyt suoraan sanotaan, niin noilla spekseillä joutuu kyllä joustamaan jostain puolesta tuolla alueella.

phh
Viestit: 17
Liittynyt: 26.08.2008 12:35

Re: Itä-Lappiin..

#3 ViestiKirjoittaja phh » 26.08.2008 14:22

Kiitokset pikaisesta vastauksesta! Tuo hakkuu voi tosiaan vaikeuttaa idean myyntiä yksilahkeisille, eikä se tietty omaakaan silmää hivele..

Mitä ehdottaisit, mistä näistä kannattaisi tinkiä? Vai pitäisikö mennä vielä pohjoisemmaksi? Etukäteen kaavailin tuota vaellushommaa esim. siten, että voisi liikkua esim. jokivartta pitkin eteenpäin ja kalastella samalla. Tuntuu vaan olevan haasteellinen homma suunnitella etukäteen paikkoja näkemättä. Eikä tuskaa lievitä tuo lupapolitiikan selvittelykään. Olenkohan ymmärtänyt oikein, että esim. Villin Pohjolan sivuilta saa hankittua tuon 35 e/vko luvan, jolla saa kalastaa karttaan rajatuilla alueilla (ts. meidän spekseihin sopivasti kattaisi laajan alueen, kun ei tiedä etukäteen mihin on menossa). Vastaavaa lupaa myydään ilmeisesti myös paikan päällä?

Hankalaa tässä on tosiaan se, että kun ei ole tullut paikalla aiemmin käytyä, niin ei ole mitään kuvaa siitä, millaiset maastot ja kalapaikat kohteessa on. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon (muuta kuin tuo käytettävissä oleva aika, eli viikko), joten periaatteessa olisi mahdollista lähteä liikkeelle varsin väljällä suunnitelmalla. Ongelmana tässä on vain se, että kun liikkeelle lähdetään pk-seudulta, tulee kilometrejä ihan riittävästi.. ts. ei haluaisi enää uhrata peliaikaa kovin paljoa summittaiselle harhailulle.

Olisimme kyllä valmiita siirtymään tosiaan vaikka vähän kauemmaskin teistä, jos vain löytyisi jonkinlainen potentiaalinen seutu jossa homma kannattaisi. (Voimme sitten etsiä salaiset kalamestat ihan itse paikanpäällä ja raportoida täällä salamyhkäisesti :D ) Ideoita..?

spiido
Viestit: 636
Liittynyt: 21.07.2007 00:52

Re: Itä-Lappiin..

#4 ViestiKirjoittaja spiido » 26.08.2008 14:44

mites noi suomujoen paikat ja luttojoen latvat? ovat ukk-luvan piirissä, ei siis inarin luvalla. olin hilkulla mennä sinne kesällä, mutta jäi väliin eli disklaimeria että puhun nyt paikasta jossa en ole käynyt. nättiä on taatusti. toiset sanoo, että on hyvä paikka ja toiset sanoo huonoksi. mutta niinhän se on aina.

Tommy
Viestit: 1352
Liittynyt: 15.02.2005 09:48

Re: Itä-Lappiin..

#5 ViestiKirjoittaja Tommy » 26.08.2008 15:52

spiido kirjoitti:mites noi suomujoen paikat ja luttojoen latvat? ovat ukk-luvan piirissä, ei siis inarin luvalla. olin hilkulla mennä sinne kesällä, mutta jäi väliin eli disklaimeria että puhun nyt paikasta jossa en ole käynyt. nättiä on taatusti. toiset sanoo, että on hyvä paikka ja toiset sanoo huonoksi. mutta niinhän se on aina.


Jep, nämä ovat pääosin ne UKK-puiston järkevämmät vaihtoehdot ja joihin viittasin vaikeammalla. Kummatkin ovat erittäin kirkkaita vesiä ja vaikeita pyydettäviä. Joskus sen yhdenkään kalan saaminen voi olla vaikeaa varsinkin jos perhostelu ei ole leipälaji. Toisaalta tuloksena voi olla hieno taimen. Jos lähtee sillä ajatuksella, että kalaa tulee jos on tullakseen, niin aika monet muut ehdot täyttyy. Tosin porukkaahan siellä kulkee melkoisesti tähän aikaan vuodesta.

Tommy
Viestit: 1352
Liittynyt: 15.02.2005 09:48

Re: Itä-Lappiin..

#6 ViestiKirjoittaja Tommy » 26.08.2008 16:12

Tietysti pitkä ajomatka ***, mutta tosiasia on, että jos haluaa erämaita, niin on pakko tulla ylös Sodankylä-Muonio -linjan pohjoispuolelle.

Pistetään jotain ehdotuksia itäpuolelta (vaativat vähän kävelyä):

Vätsäri (Sevetistä)
: Omalla tavallaan aika hienoa maastoa, mutta on kyllä kalastuksellisesti vähän vaikea. Erityisesti jokikalastuskohteet ovat siellä aika hakusessa, kun Uutuanjoki lukeutuu luokkaan tosi vaikeat. Mutta jos Tsurnun lähistölle jaksaa talsia, niin siellä on potentiaalisesti asiallisia vesiä.

Kaldoaivi (Pulmangista, Sevetistä tai Mieraslompolon uraa myöten):
Mielenkiintoista seutua ja todella hiljaista. Siirtymä erämaahan kannattaa tehdä jotain polkua myöten. Ongelmana täällä on osittain soiset ja rääsikköiset maastot , jonne ei kannata naisia päästää. Mutta esimerkiksi Isokivennokan ympäristöstä löytyy kivoja taimenlampia ja alempaa sitten harria.

Muotkatunturien maasto olisi kivaa, mutta Peltojoessa ei riitä tarpeeksi pureksittavaa (ja populaa on lähempänä tietä) ja Kiellajokeen ei saa ylös lupia.

Inarinjoki-Kietsimä (Angeli)
Hienot maastot, kalaa löytyy ja rauhallista. Tosin Kietsimäjoen kohdilla liikkuminen menee vaikeaksi, kun tunturin rintuukset tunkeutuvat ihan jokivarteen kiinni. Tämä on kuitenkin eestaas-kävelyä, jos haluaa pysyä kalavesissä kiinni.


Ihan mielenkiinnosta, minkälaisen keikan teitte käsivarteen ja kuinka saitte kalaa?

verneri
Viestit: 742
Liittynyt: 30.07.2005 13:54

Re: Itä-Lappiin..

#7 ViestiKirjoittaja verneri » 26.08.2008 17:14

"Kun kunnioitat jokea ja teet asioita sen puolesta, niin kyllä joki palkitsee.."

Mr Hiippavuori
Viestit: 202
Liittynyt: 21.07.2006 16:08

Re: Itä-Lappiin..

#8 ViestiKirjoittaja Mr Hiippavuori » 27.08.2008 09:10

Itse olin Kairijoella viime viikon ja alkuperäisen matkasuunnitelman mukaan piti käydä Kemihaaran erämaassa kääntymässä, Uittipiekan autiotuvalla. Olosuhteiden pakosta jäi kuitenkin käymättä.
Jokatapauksessa, yksi mahdollisuus on, että kalastelee Kairin yläosia (Yläkairi) vaikka päivän kaksi ja lähtee siitä Kemihaaran erämaahan. Yläkairin sillalta on Jooseppitunturin eteläjuurta pitkin noin 25 km Uittipiekan autiotuvalle. Tästä matkasta (järkevästi kulkien) on metsäautotietä noin puolet, itse erämaa-alueella ei kuitenkaan teitä ole. Tähän liittyen suunnistustaidot on syytä olla kunnossa. Ko. erämaa on myös suojametsäaluetta, joten hakkuita siellä ei ole. Jalan alla ja horisontissa on hyvin pitkälti suota. Muutamia kivoja pikkupuroja risteilee siellä täällä.
Tässä suunnitelmassa on toki sellainen aukko, että siinä tulee tosiaan pakosti parikymmentä kilometriä metsäautotiekävelyä olettaen, että haluaa Kairijokea kalastaa. Jos unohtaa Kairin ja keskittyy puroihin (jotka on sanalla sanoen helvetin vaikeita kalastaa), silloin tuollaista tiesiirtymää ei tule.
--------------------
Hattu pois päästä!

Vieras

Re: Itä-Lappiin..

#9 ViestiKirjoittaja Vieras » 27.08.2008 13:29

kiitokset hyvistä kommenteista, heräsi taas mieleen uusia ideoita. Erityisesti alkoi kiinnostamaan tuo Lemmenjoen kansallispuiston seutu. UKK:n seutukin voisi olla hyvä ratkaisu varsinkin ajomatkan suhteen. Mutta, en tuota ollut huomannut aiemmin mistään tarkistaa, rauhoitus alkaa jo 1.9. koko Inarin kunnan alueella :cry:

Tässä jäisi nyt sitten vaihtoehdoksi mennä toistamiseen tuonne Enontekiön alueelle, siellä rauhoitus vasta 11.9. alkaen. Toissa kesänä käytiin Näkkäläjoen latvoilla ja Käkkälöjoella, saalis ei tuolloin ensikertalaisille ollut isoja ahvenia ja nippanappa mitallisia harreja kummempi. Kiva reissu kuitenkin, mutta nyt olisi ollut kiva mennä jonnekin muualle.. Tai sitten tuonne reilusti alemmas, Savukosken tasolle.. Tuolla vain näyttää olevan aika paljon teitä, joten kai kummemmasta erämaasta ei voi puhua..?

Ainahan tietty voisi kalastaa lammissa ja järvissä, jos siis haluaisi tuonne Inarin puolelle. Tämä nyt vaan tuntuu jotenkin tappiolta, mutta kai sitäkin pitää harkita. Olisiko kellään lampikalastuskohteista kokemuksia, esim. Hammastunturin seudusta. Millaiset saumat yläpäänsä on tavoittaa jalompaa kalaa noista? Miten kalastus ylipäänsä onnistuu, pääseekö jalkaisin rantoihin jne.?

Jos tavoitteena olisi rautu, miten ylös asti noita olisi lähdettävä narraamaan? Entä lupapolitiikka; nythän ilmeisesti lapin läänilupa riittäisi, jos jokiin ei ole menossa kalaan? Näissä on kuitenkin ilmeisesti joitakin paikkoja, joihin ei läänilupakaan riitä, epäselvää on, että mistä nämä löytäisi..?

Tommy
Viestit: 1352
Liittynyt: 15.02.2005 09:48

Re: Itä-Lappiin..

#10 ViestiKirjoittaja Tommy » 27.08.2008 13:39

Savukoski ja Pelkosenniemi ovat varmaan Lapin pahiten hakatut kunnat. Siellä on vaikea puhua järjellisestä vaeltamisesta.

Rautua löytyy Suomessa yleisesti Käsivarren tunturialueelta, Utsjoen lähistön tunturijärviltä ja hajanaisesti joistakin Inarin järvistä. Inarissa yleisemmin Vätsärin ylängön järvistä.

JussiV
Viestit: 297
Liittynyt: 29.11.2005 08:32

Re: Itä-Lappiin..

#11 ViestiKirjoittaja JussiV » 28.08.2008 07:40

Entäs jos ette menisikään Suomen lappiin, vaan rakkaan länsinaapurimme puolelle? Itselleni jäi hyvä maku reissusta, joka tehtiin lähelle Kebnekaisea. Maiseat oli mahtavat ja kulku helppoa, sillä pääsimme käyttämään vaellusreittejä. Kalalajeina taimen ja rautu joita nyt ei aivan kauheasti tullut, mutta tuli kuitenkin. Mahdollisuus on isoihinkin rautuihin ja kai siellä Välejokassa joitain isompia taimeniakin uiskentelee. Lukaisepa Kalamies.commista Royal Truden värikäs reissuraportti samasta seudusta (http://www.kalamies.com/index.php/Perhoraportit/Paavon-pervareissu-Karkijarvi-Gearggejavri-2006/Page-9.html).

Minulle ainakin tuli mieleen tuntureita ja karua seutua ihastellessa, että tuo olisi hyvä kohde ns. "perhematkalle". Kalastettavia paikkoja jää reitin varrelle useita, mutta pääosin ne on kyllä järviä. Pidemmälle, jos jaksaa valua niin sitten on jokeakin mitä lurkkia. Pistä privaattia mikäli kiinnostuit, niin voin laitella vaikka kuvia ja kertoa lähemmin reitistä jne.

Jussi
- Pessimisti ei pety koskaan -

Vieras

Re: Itä-Lappiin..

#12 ViestiKirjoittaja Vieras » 28.08.2008 20:36

itä-lapista tulee ekana mieleen tankajoki, sotajoki, ivalojoki ja tietysti näätämöjoki jossa käytiin itse vaeltamassa kuluneena kesänä. Suosittelen silti vierailua norjan puolella.. sieltä hyviä kokemuksia varmoja kalapaikkoja ja lupien hinnoissakin säästää suomeen verrattuna.

ovimatto
Viestit: 150
Liittynyt: 06.06.2011 10:29

Re: Itä-Lappiin..

#13 ViestiKirjoittaja ovimatto » 13.02.2012 14:39

Moi.
Tässä oon koko talven katellut paikkoja ja kolme oon valinnu, mistä pitäisi valita.
Elikkä nuorttijoki, tuntsajoki tai kairijoki.
Oma kooste paikoista on:
Nuortilla on kalaa, mutta pientä.
Tuntsalla halvat luvat, mutta kalaista en tiiä. Niitä pitäisi olla, mutta taitaa tuollakin olla aika pientä.
Kairijoessa on istutuksia ja paljon kalaa, mutta pelkään että ei ole niin luonnonläheinen paikka kuin nuo muut ovat.
Vaikka kirjoitan että kala on pientä, niin tiedän kyllä että siellä seassa on myös niitä isojakin 8-)

Pienet kriteerit vielä:
Viikko ollaan reissussa.
--> paikka saa olla sopivan pitkä. Eli päivässä voisi siirtyä 3-5km eteenpäin.
Paikan pitäisi sopia pinturointiin.
Luonnon läheinen ja hienot maisemat.
Ei ihmisiä tungokseen asti.
En vaadi laavuja tai tulenteko paikkoja, mutta ne ovat plussaa.
Ja pienet sivupurot ovat myös plussaa!

Kiitos.

Ovimatto

Mikkeli-Blue
Viestit: 479
Liittynyt: 29.06.2011 19:49

Re: Itä-Lappiin..

#14 ViestiKirjoittaja Mikkeli-Blue » 13.02.2012 15:28

Nuortti.

Ja siitä voipi pistäytyä vaikka Tulppiojoella. Saijaojalla on kämppäkin. Ja on siinä tullu saunottuakin.

Tämä siis IMHO.
"Kuolema kuittaa kalavaleet"
"Semper Fly"

keukala
Viestit: 27
Liittynyt: 29.03.2012 23:01

Re: Itä-Lappiin..

#15 ViestiKirjoittaja keukala » 20.04.2012 23:32

paikka saa olla sopivan pitkä. Eli päivässä voisi siirtyä 3-5km eteenpäin.
Paikan pitäisi sopia pinturointiin.
Luonnon läheinen ja hienot maisemat.
Ei ihmisiä tungokseen asti.
En vaadi laavuja tai tulenteko paikkoja, mutta ne ovat plussaa.
Ja pienet sivupurot ovat myös plussaa!


Kairijokea suosittelen. Lähtekää sieltä ala- tai ylä osilta liikkeelle, saa patikoida, on nuotiopaikkoja eikä siellä tungosta yleensä ole. Kairiverin lähistöllä tärmää enemmän ihmisiin mutta muualla saa olla aika rauhassa. Tuolla alaosilla kalastelin kesällä 2011 useamman päivän näkemättä ketään. Sitten kannatta koluta myös niitä sivujokia, ruokakalat saa varmasti aina pyydettyä jos ei ole kova syömään :D
Huono päivä kalassa on parempi kuin hyvä päivä töissä!


Palaa sivulle “Sekalaiset kalapaikkakeskustelut”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija