1. Perhokalastajat.net
  2. Etusivu
  3. Keskustelu
  4. Galleria
  5. Uutiset
  6. Artikkelit
SpeyClave Mistpool Perhokolmio Kymi Fishing Shop Bestgear.fi
Tänään on 23.04.2014 23:06

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 159 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 13:59 
Elikkäs kuinka graavikala valmistetaan metsässä tuoreeltaan nopeasti niin, että se on hyvää ja terveellistä syödä? Netistä kun ei tahtonut löytyä ohjetta ns. pikavalmistukseen kalareissulla. Kokemuksia?


Ylös
  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:03 
Poissa

Liittynyt: 31.10.2003 21:11
Viestit: 8069
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtopic.php?t=1517

_________________
Sit Vis Nobiscum


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:17 
Poissa

Liittynyt: 09.12.2006 14:46
Viestit: 437
Paikkakunta: Kuopio
JiiHoo kirjoitti:


Huh huh :shock: Olipas hyvä resepti. Taidampas lopettaa tuon raitiskelun ja ruveta syömään graavi kallaa :D
Terveisin

_________________
Voiko olla hienompaa hetkeä kuin istua Joen rannassa ja antaa ajatusten vaellella


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:24 
Poissa

Liittynyt: 27.10.2003 21:38
Viestit: 15063
Paikkakunta: Espoo, Finland
Tuota ohjetta konun kanssa olen itsekin käyttänyt. Tuleepi tosi maukasta. \:D/

_________________
Fulcrum Spey Casting Style


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:31 
Poissa

Liittynyt: 31.10.2003 21:11
Viestit: 8069
Makealla Stroh tyyppisellä "rommilla" tulee myös erittäin suun makuista.

_________________
Sit Vis Nobiscum


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:31 
Poissa
Ylläpito

Liittynyt: 28.10.2003 10:17
Viestit: 3600
Paikkakunta: Porvoo
Kaikenlaista on tullut kokeiltua, kuten pippuri-snapsi, konut, viskit, rommit, salmarit ja sitten pippureista, mustat, valkoiset, roseet, chilit jne...
Nykyisellään mun mielestä on paras, kun laittaa vain normaalia merisuolaa ja hieman sokeria, sekä tilliä päällä. Luonnollisesti ajan ym kanssa tulee huomioida, että kyseessä on graavi-kalan, eikä suola-kalan tekeminen...

Onkohan kukaan tehnyt lohesta tai muusta kalasta jonkilaista carpaggiota ?? Voisi olla kokeilemisen arvoinen. :-k

_________________
http://ruffnecks.org


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:33 
No suurin kysymys lieneekin se, että mikä on se minimiaika että kala on jo turvallista syödä? Ja kun metsäoloissa ei sitä jääkaappia ole niin tarviiko kalat tiputtaa jokeen suolaantumaan vai onnistuuko tuo "mättäännokassa"? Kummassa kestää kauemmin jne... Yöllähän lämpötila tokkiinsa laskee alemmaksi.


Ylös
  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:42 
Poissa

Liittynyt: 22.09.2007 23:35
Viestit: 2121
Paikkakunta: Kuopio
Kosonen,se kalankäsittelyn monikertainen Suomenmestari kertoilee tuossa edessäni pyörivällä videolla,että sopiva määrä suolaa on se,mikä tarttuu kalanpintaan kun sen painaa esim.voipapeille sirotellun suolan päälle ja nostaa sitten pois.Ei tule silloin tönkkösuolattua ja uskon miestä.Jos sitten tosi kiire on syömään,niin olen laittanut suolaa topakastikin mutta muuten tuon JiiHoon linkin ohjeen mukaisesti ja n.8 tunnin kuluttua pääsee syömähän.Eli kun uinahtaa pitkän väsyttelyn jälkeen,on saalis herättyä uimassa jo kielen päälle =D> .Graavilohi on mahottoman hyvä herkku.Voe kun vielä oppisi onkimmaan niitä 8-| ...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:45 
Poissa

Liittynyt: 18.04.2008 19:44
Viestit: 2961
Paikkakunta: Kuopio
Lainaa:
Graavilohi on mahottoman hyvä herkku.Voe kun vielä oppisi onkimmaan niitä 8-| ...


Se on tuo luonto-eno aika koboltin kova kalamies, kun onkii valmiiksi graavatut lohet :-´ :)

_________________
"We salute the rank, not the man!" - Major Winters
http://ismotolonen.blogspot.fi/


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:49 
Poissa

Liittynyt: 01.06.2005 23:31
Viestit: 3140
Paikkakunta: Stadi / Hagis
Omat kokemukset perustuvat puhtaasti jäämeren loheen.
Sehän turvallista (ja hyvää) syötäväksi vaikka suoraan joesta, hiukka jotain sushin tapaista tulee mielellään vedettyä pohjoisessa.
Graavina sellainen 4-6h maustumisaikaa riittää tittifileelle. Toki voi sitä pidempäänkin suolata jos suolakalaa haluaa (tai tarvitsee leivän päälle parinkin päivän päästä). Mausteet kuten edellä, voipaperiin ja siinä muovipussiin ja teltan reunan alle auringolta suojaan. Jotain eristävää tavaraa päälle ja maata vasten niin tuo säilyy vallan hyvin Finnmarkin ilmastossa useamman päivän.

_________________
It's oh so gay to cast spey!

http://arsyttavaa.omasivu.fi/


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:53 
Poissa

Liittynyt: 31.10.2003 21:11
Viestit: 8069
Juu, vähän tymäkämpi suola nahattomalle titsarille niin 6h voi riittää. Voihan siitä hiukan epätasainen tulla, mutta kyllä se leiriolosuhteissa kurkun päästä alas menee.

Toinen mitä kannattaa kokeilla on Chevice. Eli sitruuna mukaan reissulle ja sillä kypsytät siivutetun lohen. Tunnissa ihan jees kalaa.

_________________
Sit Vis Nobiscum


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 14:56 
Poissa

Liittynyt: 01.06.2005 23:31
Viestit: 3140
Paikkakunta: Stadi / Hagis
Niin, siis tasainen suola fileelle ja aloittaa veistelyn pyrstöpäästä eikä syö kaikkea kerralla...
Mä muistelin vaan noiden pidempien telttailuretkien pakollisen proteiinin hankintatapoja :-´ Paksumpi pää ei vielä 6h jälkeen ole parhaimmillaan.

_________________
It's oh so gay to cast spey!

http://arsyttavaa.omasivu.fi/


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 15:26 
Poissa

Liittynyt: 21.06.2004 14:07
Viestit: 537
Paikkakunta: Pori
Joo, moni tekee suolakalaa joka ei ole graavia nähnytkään. Jos itte teen graavia tuollaisesta 1-2kg kalasta, pidän sitä aika maltillisessa suolassa korkeintaan yön yli ja sitten pyyhin kaiken suolan pois ja rouhaisen ehkä vähän valkopippuria pintaan.

Pohjoisen kylmistä ja puhtaista vesistä saatu vaikkapa 1,5 kilon taimen ei tarvi suolaa kuin muutaman tunnin korkeintaan. Viimekesän pohjoisen reissulla saatu noin parin kilon taimen siirtyi ravintoketjussa pykälän eteenpäin heti huolellisen verestyksen jälkeen. Osasta kalasta kunnon keitto ja loput vaan leivän päälle ripotellun suolan tai soijan kera. Rehulla ruokittua kalaa ei yleensä tule ihan paljaaltaan vedeltyä. Jotenkin vaan tökkäisee jokin tuolla korvien välin puolella vastaan..


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 16:13 
Poissa

Liittynyt: 04.03.2006 22:37
Viestit: 241
Paikkakunta: Kuusamo
Jos oikein on kiire näläkä ja jano, tulee aika mainiota myös siten, että vetää kalan fileiksi ja fileen ohuiksi siivuiksi. Sopivaan kulhoon, kattilaan, ämpäriin, mitä nyt sattuu löytymään, tekaistaan tanakka suolaliemi kylmään veteen. Sekaan vähän sitruunamehua, ehkäpä ripaus sokeria ja vaikkapa luraus jalluakin.

Sitten vain uitellaan kalasiivuja liemessä sen aikaa, että suolapitoisuus on oman maun mukainen. Testisiivuja voi ja kannattaa siis maistella vähän väliä. Lopuksi levitellään kalasiivut lautaselle talouspaperin päälle, ja taputellaan päältäpäin kuivaksi toisella talouspaperimytyllä. Tuoreella tillisilpulla ja pippureilla voi vielä hienosäätää. Hyvin on kelevannut.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Graavikalan valmistus
ViestiLähetetty: 19.01.2009 16:13 
Poissa

Liittynyt: 08.11.2003 09:53
Viestit: 7845
Paikkakunta: Porvoo
Kait tääkin menee "gaavista".

Taimen (mitallinen).
Fileet kyljistä ja liha pitää si olla "riiputettu" eli kuolonkangeuden jälkeen parempi siivuttaa.
Leikataan paperinohuita siivuja. Mitä ohuempi sen parempi.
Laitetaan lautaselle ym. yksikerros.
Päälle aavistus sokuria, merisuolaa, tuoretta basilikkasilpua + sitruunanmehu.
Sitruunanmehu kypsentää tuon alta aikayksikön.
Kun liha on mennyt vaaleaksi niin ääntä kohti.
Lohi on hiukan liian rasvasta ollut mun makuun.

ps. Toimii muuten isolle särjellekin.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 159 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com