Graavikalan valmistus

Sekalaiset keskustelut, jotka ei liity perhokalastukseen tai kalavesiin
Viesti
Julkaisija
desaasteri

Re: Graavikalan valmistus

#1 ViestiKirjoittaja desaasteri » 19.01.2009 12:59

Elikkäs kuinka graavikala valmistetaan metsässä tuoreeltaan nopeasti niin, että se on hyvää ja terveellistä syödä? Netistä kun ei tahtonut löytyä ohjetta ns. pikavalmistukseen kalareissulla. Kokemuksia?

JiiHoo
Viestit: 8417
Liittynyt: 31.10.2003 20:11

Re: Graavikalan valmistus

#2 ViestiKirjoittaja JiiHoo » 19.01.2009 13:03

Sit Vis Nobiscum

pehuni
Viestit: 486
Liittynyt: 09.12.2006 13:46

Re: Graavikalan valmistus

#3 ViestiKirjoittaja pehuni » 19.01.2009 13:17



Huh huh :shock: Olipas hyvä resepti. Taidampas lopettaa tuon raitiskelun ja ruveta syömään graavi kallaa :D
Terveisin
Voiko olla hienompaa hetkeä kuin istua Joen rannassa ja antaa ajatusten vaellella

Riku
Viestit: 17318
Liittynyt: 27.10.2003 20:38

Re: Graavikalan valmistus

#4 ViestiKirjoittaja Riku » 19.01.2009 13:24

Tuota ohjetta konun kanssa olen itsekin käyttänyt. Tuleepi tosi maukasta. \:D/
Fulcrum Spey Casting Style

JiiHoo
Viestit: 8417
Liittynyt: 31.10.2003 20:11

Re: Graavikalan valmistus

#5 ViestiKirjoittaja JiiHoo » 19.01.2009 13:31

Makealla Stroh tyyppisellä "rommilla" tulee myös erittäin suun makuista.
Sit Vis Nobiscum

JL
Valvojat
Viestit: 3741
Liittynyt: 28.10.2003 09:17

Re: Graavikalan valmistus

#6 ViestiKirjoittaja JL » 19.01.2009 13:31

Kaikenlaista on tullut kokeiltua, kuten pippuri-snapsi, konut, viskit, rommit, salmarit ja sitten pippureista, mustat, valkoiset, roseet, chilit jne...
Nykyisellään mun mielestä on paras, kun laittaa vain normaalia merisuolaa ja hieman sokeria, sekä tilliä päällä. Luonnollisesti ajan ym kanssa tulee huomioida, että kyseessä on graavi-kalan, eikä suola-kalan tekeminen...

Onkohan kukaan tehnyt lohesta tai muusta kalasta jonkilaista carpaggiota ?? Voisi olla kokeilemisen arvoinen. :-k
http://ruffnecks.org

desaasteri

Re: Graavikalan valmistus

#7 ViestiKirjoittaja desaasteri » 19.01.2009 13:33

No suurin kysymys lieneekin se, että mikä on se minimiaika että kala on jo turvallista syödä? Ja kun metsäoloissa ei sitä jääkaappia ole niin tarviiko kalat tiputtaa jokeen suolaantumaan vai onnistuuko tuo "mättäännokassa"? Kummassa kestää kauemmin jne... Yöllähän lämpötila tokkiinsa laskee alemmaksi.

luonto-eno
Viestit: 2121
Liittynyt: 22.09.2007 23:35

Re: Graavikalan valmistus

#8 ViestiKirjoittaja luonto-eno » 19.01.2009 13:42

Kosonen,se kalankäsittelyn monikertainen Suomenmestari kertoilee tuossa edessäni pyörivällä videolla,että sopiva määrä suolaa on se,mikä tarttuu kalanpintaan kun sen painaa esim.voipapeille sirotellun suolan päälle ja nostaa sitten pois.Ei tule silloin tönkkösuolattua ja uskon miestä.Jos sitten tosi kiire on syömään,niin olen laittanut suolaa topakastikin mutta muuten tuon JiiHoon linkin ohjeen mukaisesti ja n.8 tunnin kuluttua pääsee syömähän.Eli kun uinahtaa pitkän väsyttelyn jälkeen,on saalis herättyä uimassa jo kielen päälle =D> .Graavilohi on mahottoman hyvä herkku.Voe kun vielä oppisi onkimmaan niitä 8-| ...

Ike
Viestit: 3133
Liittynyt: 18.04.2008 19:44

Re: Graavikalan valmistus

#9 ViestiKirjoittaja Ike » 19.01.2009 13:45

Graavilohi on mahottoman hyvä herkku.Voe kun vielä oppisi onkimmaan niitä 8-| ...


Se on tuo luonto-eno aika koboltin kova kalamies, kun onkii valmiiksi graavatut lohet :-´ :)
"We salute the rank, not the man!" - Major Winters
http://ismotolonen.blogspot.fi/

Selenius
Viestit: 3695
Liittynyt: 01.06.2005 23:31

Re: Graavikalan valmistus

#10 ViestiKirjoittaja Selenius » 19.01.2009 13:49

Omat kokemukset perustuvat puhtaasti jäämeren loheen.
Sehän turvallista (ja hyvää) syötäväksi vaikka suoraan joesta, hiukka jotain sushin tapaista tulee mielellään vedettyä pohjoisessa.
Graavina sellainen 4-6h maustumisaikaa riittää tittifileelle. Toki voi sitä pidempäänkin suolata jos suolakalaa haluaa (tai tarvitsee leivän päälle parinkin päivän päästä). Mausteet kuten edellä, voipaperiin ja siinä muovipussiin ja teltan reunan alle auringolta suojaan. Jotain eristävää tavaraa päälle ja maata vasten niin tuo säilyy vallan hyvin Finnmarkin ilmastossa useamman päivän.
It's oh so gay to cast spey!

"Elämysmatkailulle. Sillä pettymys, pettymyskin on elämys."

JiiHoo
Viestit: 8417
Liittynyt: 31.10.2003 20:11

Re: Graavikalan valmistus

#11 ViestiKirjoittaja JiiHoo » 19.01.2009 13:53

Juu, vähän tymäkämpi suola nahattomalle titsarille niin 6h voi riittää. Voihan siitä hiukan epätasainen tulla, mutta kyllä se leiriolosuhteissa kurkun päästä alas menee.

Toinen mitä kannattaa kokeilla on Chevice. Eli sitruuna mukaan reissulle ja sillä kypsytät siivutetun lohen. Tunnissa ihan jees kalaa.
Sit Vis Nobiscum

Selenius
Viestit: 3695
Liittynyt: 01.06.2005 23:31

Re: Graavikalan valmistus

#12 ViestiKirjoittaja Selenius » 19.01.2009 13:56

Niin, siis tasainen suola fileelle ja aloittaa veistelyn pyrstöpäästä eikä syö kaikkea kerralla...
Mä muistelin vaan noiden pidempien telttailuretkien pakollisen proteiinin hankintatapoja :-´ Paksumpi pää ei vielä 6h jälkeen ole parhaimmillaan.
It's oh so gay to cast spey!

"Elämysmatkailulle. Sillä pettymys, pettymyskin on elämys."

Iiro-Ojala
Viestit: 540
Liittynyt: 21.06.2004 14:07

Re: Graavikalan valmistus

#13 ViestiKirjoittaja Iiro-Ojala » 19.01.2009 14:26

Joo, moni tekee suolakalaa joka ei ole graavia nähnytkään. Jos itte teen graavia tuollaisesta 1-2kg kalasta, pidän sitä aika maltillisessa suolassa korkeintaan yön yli ja sitten pyyhin kaiken suolan pois ja rouhaisen ehkä vähän valkopippuria pintaan.

Pohjoisen kylmistä ja puhtaista vesistä saatu vaikkapa 1,5 kilon taimen ei tarvi suolaa kuin muutaman tunnin korkeintaan. Viimekesän pohjoisen reissulla saatu noin parin kilon taimen siirtyi ravintoketjussa pykälän eteenpäin heti huolellisen verestyksen jälkeen. Osasta kalasta kunnon keitto ja loput vaan leivän päälle ripotellun suolan tai soijan kera. Rehulla ruokittua kalaa ei yleensä tule ihan paljaaltaan vedeltyä. Jotenkin vaan tökkäisee jokin tuolla korvien välin puolella vastaan..

jallu
Viestit: 243
Liittynyt: 04.03.2006 21:37

Re: Graavikalan valmistus

#14 ViestiKirjoittaja jallu » 19.01.2009 15:13

Jos oikein on kiire näläkä ja jano, tulee aika mainiota myös siten, että vetää kalan fileiksi ja fileen ohuiksi siivuiksi. Sopivaan kulhoon, kattilaan, ämpäriin, mitä nyt sattuu löytymään, tekaistaan tanakka suolaliemi kylmään veteen. Sekaan vähän sitruunamehua, ehkäpä ripaus sokeria ja vaikkapa luraus jalluakin.

Sitten vain uitellaan kalasiivuja liemessä sen aikaa, että suolapitoisuus on oman maun mukainen. Testisiivuja voi ja kannattaa siis maistella vähän väliä. Lopuksi levitellään kalasiivut lautaselle talouspaperin päälle, ja taputellaan päältäpäin kuivaksi toisella talouspaperimytyllä. Tuoreella tillisilpulla ja pippureilla voi vielä hienosäätää. Hyvin on kelevannut.

Hota
Viestit: 10417
Liittynyt: 08.11.2003 08:53

Re: Graavikalan valmistus

#15 ViestiKirjoittaja Hota » 19.01.2009 15:13

Kait tääkin menee "gaavista".

Taimen (mitallinen).
Fileet kyljistä ja liha pitää si olla "riiputettu" eli kuolonkangeuden jälkeen parempi siivuttaa.
Leikataan paperinohuita siivuja. Mitä ohuempi sen parempi.
Laitetaan lautaselle ym. yksikerros.
Päälle aavistus sokuria, merisuolaa, tuoretta basilikkasilpua + sitruunanmehu.
Sitruunanmehu kypsentää tuon alta aikayksikön.
Kun liha on mennyt vaaleaksi niin ääntä kohti.
Lohi on hiukan liian rasvasta ollut mun makuun.

ps. Toimii muuten isolle särjellekin.


Palaa sivulle “Ohi aiheen”



Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa